Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

BellaSwan.jpg Isabella Swan image by Katieluvnickj

Kirjojen päähenkilö Isabella 'Bella' Swan (myöhemmin Bella Cullen), joka rakastuu vampyyri Edward Culleniin.

  • ULKONÄKÖ:

Kirjoissa Bella kuvaillaan kalpeaksi. Hänellä on ruskeat silmät ja hiukset. Tätä yksityiskohtaisempaa kuvausta kirjoissa ei hänestä anneta. Stephenie Meyerin mukaan hän vältti hahmon tarkempaa kuvausta, jotta lukijat kykenisivät paremmin samaistumaan Bellaan.

Bellalla on kädessään pieni puolikuun muotoinen arpi, jonka hän sai verenhimoisen vampyyri Jamesin purtua häntä. Arpi kuvataan kalpeaksi, aina muutamaa astetta kylmemmäksi kuin hänen muu vartalonsa, ja auringonvalossa se kimaltaa samoin kuin vampyyrin iho. Aamunkoissa Edward muuttaa Bellan vampyyriksi, minkä jälkeen Bella kuvataan erittäin kauniiksi. Hänestä tulee vielä kalpeampi kuin aikaisemmin, ja hänen hiuksensa ovat tummemmat ja huulensa täyteläisemmät. Lisäksi hänen kauneuttaan kuvataan kirjassa Esmen ja Alicen veroiseksi.

Omilla nettisivuillaan kirjailija Stephenie Meyer kuvaa Bellaa näin:

"erittäin vaaleaihoinen, pitkät, suorat, tummanruskeat hiukset ja suklaanruskeat silmät. Hänen kasvonsa ovat sydämenmalliset – leveä otsa, suuret silmät, näkyvät poskipäät, ja ohut nenä ja pienet leukaperät sekä terävä leuka. Hänen huulensa ovat hieman liian täyteläiset leukaperiin verrattuna. Hänen kulmakarvansa ovat tummemmat kuin hänen hiuksensa ja enemmän suorat kuin kaarevat. Hän on 165 cm pitkä, hoikka muttei lihaksikas, ja painaa noin 52 kg. Hänellä on lyhyet kynnet, koska hän pureksii niitä ollessaan hermostunut."

 

  

 

  • LUONTEENPIIRTEET JA KYVYT:

Bella kuvataan ymmärtäväiseksi ja välittäväksi ihmiseksi. Hän on vakava, ujo ja älykäs tyttö, jolla on kuiva huumorintaju. Bella on huomattavan kömpelö ja erittäin itsepäinen. Hänellä kuvataan olevan hyvin yksityinen mieli, minkä vuoksi Edward ei vampyyrin kyvyillään kykene lukemaan tytön ajatuksia. Bella on lisäksi päättänyt vakaasti tulla vampyyriksi, ja hän pitää vahvasti kiinni tästä päätöksestä. Bellan sanotaan olevan huono valehtelija, mutta silloin tällöin hän osoittaa kykenevänsä teeskentelemään hyvin. Veren haju saa Bellan huonovointiseksi, mutta muututtuaan vampyyriksi veri ei enää haittaa häntä.

Vampyyriksi tulonsa jälkeen Bellalla kuvataan olevan selkeämpi näkemys maailmasta. Hänen itsekurinsa on hyvä, ja hän kykenee vastustamaan halua juoda ihmisverta ensimmäisellä metsästyksellään. Yksityisen mielensä ansiosta hän saa vampyyrin erikoisvoimakseen kyvyn luoda eräänlaisen kilven suojellakseen lähellä olevia vampyyrien erikoiskyvyiltä. Edward mainitsee Bellan, toisin kuin aiemmin, olevan erittäin sulokas jopa vampyyriksi.

 

  • YSTÄVÄT JA PERHE:

Kun Bella on 17-vuotias, hän muuttaa isänsä luo Forksiin. Bella on ujo, mutta etenkin pojat kiinnittävät häneen huomiota, ja koettavat ystävystyä. Esimerkiksi Mike on kirjoissa kuvattu olevan ihastunut Bellaan. Myös Taylor on pyytänyt (lähes pakottanut) Bellan kanssaan koulun tanssiaisiin.

Bellan koulukavereina toimivat myös Jessica, Angela, Ben ja Eric.

Bella on lapsuudessaan leikkinyt Jacob Blackin, ja tämän sisarusten kanssa. Kun Bella palaa takaisin Forksiin, myös hänen ja Jacobin ystävyys puhkeaa taas kukkaan. Myöhemmin, kun Edward lähtee ja jättää Bellan (suojellakseen Bellaa), Jacobista tulee Bellalle todella tärkeä ystävä. Bella itse kuvaa Jacobia kuin auringoksi. Bella ei pysty hengittämään ilman Jacobia, ja toisinpäin. Tämä myöhemmin rasittaa Edwardin ja Bellan välejä.

 

Edwardin sisko, Alice on Bellalle myös hyvin tärkeä. Alicesta ja Bellasta tulee hyvät ystävät, ja myöhemmin Alicesta tuleekin Bellan käly. Alice hoisi esimerkiksi Bellan kylvetyksen, kun Bellan jalka oli kipsissä Jamesin vuoksi. Alice järjesti Bellalle myös tämän valmistujaisjuhlat, sekä kauniit häät.

Myös muut Cullenin perheen jäsenet ovat Bellalle hyvin tärkeitä, tavalla tai toisella. Bella välittää heistä jokaisesta. Niin suloisesta ja pienestä Esmestä, kuin yksityislääkäri Carlislesta, ja jättimäisestä, isovelimäisestä Emmettistä, sekä mieliä hallitsevasta soturi Jasperista, sekä pienestä, keijumaisen sirosta Alicesta, kuin aluksi vihamielisestä Rosaliesta, josta tulee korvaamaton Aamunkoissa. Tärkein Culleneista on kuitenkin Bellan sydämen valittu, Edward, jota hän rakastaa yli kaiken. Edwardin lisäksi Bellan suuri rakkauden kohde on hänen ja Edwardin yhteinen lapsi, Renesmee.

Tärkeitä henkilöitä Bellan elämässä ovat myös vanhemmat, Renée ja Charlie. He ovat eronneet, ja Bella muuttaa isänsä luo Forksiin. Charlieen hänellä on hyvät välit. Bella pyrkii aina takaamaan Charlien turvallisuuden.

Bellan äiti seurustelee uuden miehen, Philin kanssa. Bella tulee hyvin toimeen molempien kanssa. Bella kuvataan kirjoissa äitiään kohtaan äidilliseksi, kun taas Renée kuvataan lapsenomaiseksi, hulvattomaksi aikuiseksi naiseksi, joka kuitenkin rakastaa Bellaa paljon.

  • MUUTA:

Bellan hahmo on saanut kriitikoilta negatiivisen vastaanoton, ja hahmoa on pidetty muun muassa heikkona, ärsyttävänä, seksistisesti kuvattuna, vaikeasti samaistuttavana eikä kovinkaan kiinnostavana. (MIKÄ EI TODELLAKAAN PIDÄ PAIKKANSA MEIDÄN FANIEN MIELESTÄ!!) AvidBookReader -sivuston arvostelija kritisoi Bellaa sarjan heikoimmaksi ja ärsyttävimmäksi hahmoksi.  Aamunkoita arvostellessaan Entertainment Weeklyn Jennifer Reese piti raskaana olevaa Bellaa vaikeasti samaistuttavana, jopa kauhistuttavana hahmona. Independent-lehden arvostelija kritisoi Aamunkoita erittäin seksistiseksi ja piti Bellaa heikkona hahmona, joka "elää palvellakseen miehiä ja kärsiäkseen".Myös Blast Magazinen Kellan Rice kritisoi Bellan hahmoa seksistiseksi ja arvosteli hahmon joutuvan liikaa heikon, pulasta pelastettavan neidon rooliin. (Mutta c'moon, Edwardinhan tehtävä on suojella Bellaa!)

Elokuvissa Bellan roolia näyttelee Kristen Steward. Yksityiselämässään hänen on huhuttu seurustelevan vastanäyttelijänsä Robert Pattinsonin kanssa (näyttelee Edward Cullenia). He ovat itse virallistaneet suhteensa helmikuussa 2011. Vuonna 2012 nousi suuri kohu Hollywoodissa, kun kävi ilmi, että Kristen Stewart oli pettänyt Robia. Kristen Stewart ei ainoastaan pettänyt Robert Pattinsonia Lumikki ja metsästäjä -elokuvan ohjaajaan Rupert Sandersin kanssa, vaan häpäisi Robertin. Pettämisestä on myös todisteena valokuvia, jossa hän mm. suutelee Sandersia, ja myöhemmin Kristen pyysi julkisesti anteeksi tekoaan. Robert kuitenkin antoi anteeksi Kristenille ja tällä hetkellä he ovat yhdessä (2013).

 

 

©2020 TwilightFinland - suntuubi.com